WONEN IN EEN VOCHTIG HUIS?
DIT GEBEURT MET JE LICHAAM.

Vochtproblemen zullen niet enkel negatieve gevolgen hebben voor je woning. Ook op je gezondheid kan het een negatieve impact hebben!

Er is al redelijk wat onderzoek gebeurd rond deze materie. Zo werd de relatie tussen klachten van mensen met een allergie en vochtige woningen onderzocht. Het is gebleken dat veel mensen met atopische astma in een oude woning met vochtproblemen leven. Ook werd aangetoond dat bewoners van een vochtige woning 25% meer kans hebben op gezondheidsklachten in vergelijking met mensen die een niet-vochtige woning hebben.

Uiteraard brengt vocht ook enkele concrete problemen met zich mee.

AANTASTING VAN HET IMMUUNSYSTEEM

Wanneer je een vochtige woning hebt, brengt dit een hoop kleinere problemen met zich mee. Deze kwaaltjes zullen op hun beurt een effect uitoefenen op het energiepeil en het immuunsysteem van ons lichaam. Als gevolg wordt je sneller ziek en krijg je sneller ontstekingen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je immuunsysteem nog meer wordt verzwakt.

ASTMA EN ALLERGIEËN

Huisstofmijt houdt van vochtigheid en zal zich dan ook erg thuis voelen in een vochtige woning. Dit organisme speelt echter ook een belangrijke rol in het ontstaan van astma, waarbij er sprake is van een infectie van de luchtwegen. Ook wanneer je al last hebt van astma, zal je meer klachten hebben aan je luchtwegen.

Ook allergieën kunnen veroorzaakt worden door een te vochtige woning. Denk maar aan allergisch zijn voor zilvervisjes of huisstofmijt. Zowel astma als allergieën hebben gelijkaardige symptomen: kortademigheid, een gevoel van benauwdheid, hoesten en een piepende ademhaling.

REUMA

Je zal geen reuma krijgen door een vochtige woning, maar als je hier al last van hebt, zullen de symptomen wel verergeren. Je gewrichtsklanten en pijn worden heviger, terwijl bewegen moeilijker wordt.

ONGEDIERTE

Veel insecten zoals pissebedden en zilvervisjes hebben een vochtige omgeving nodig om te overleven. Als je dus met vochtproblemen kampt, zullen deze diertjes zich snel te gast maken in jouw woning. Zeker vochtige kelders zijn uitstekende plaatsen voor hen. Hoewel deze insecten geen direct gezondheidsrisico met zich meebrengen, zijn het toch niet de meest gewenste bewoners van je woning.

HOOFDPIJN, CONCENTRATIEPROBLEMEN EN VERMOEIDHEID

Specifiek bij condensatievocht gaat het om slecht geventileerde ruimtes. Hierdoor komt er niet voldoende verse lucht binnen en is er een teveel aan CO2. Dit kan leiden tot klachten van hoofdpijn, concentratie en vermoeidheid.

CHRONISCHE RHINITIS

Een vochtige omgeving ten gevolge van slechte ventilatie kan dan weer leiden tot schimmels en huisstofmijt. Dit ka chronische rhinitis, een ontsteking van het neusslijmvlies, veroorzaken. Enkele symptomen zijn hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, oogirritaties en door de neus spreken.

INDIRECTE GEVOLGEN

Vochtproblemen kunnen ook tot indirecte gevolgen leiden. Zo kan je last krijgen van eczeem vorming en irritaties en wondjes op de huid door de aanwezigheid van huisstofmijt.

content image

LAST VAN VOCHT IN JE HUIS?

Laat je vochtprobleem bestrijden.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/cpanel/ea-php56/root/usr/lib64/php/modules/imagick.so' - libMagickWand.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: