WATER IN DE KELDER


​​​​​​​HOE HERKENNEN

Heel veel kelders hebben last van vochtproblemen. Dit komt omdat ondergrondse ruimtes hier erg vatbaar voor zijn. Water, en vooral regenwater, kan vanwege die ondergrondse ligging gemakkelijker binnendringen.

De spullen die je er in hebt opgeslagen kunnen nat of beschimmeld geraken en dat leidt tot heel wat schade. Maar ook de stabiliteit van je hele huis kan door vocht in de kelder in gevaar komen. De beste oplossing is dus om het vochtprobleem snel aan te pakken.​​​​​​​

JOUW WATER IN DE KELDER BESTRIJDEN?

OORZAKEN

De oorzaak van vocht in de kelder zijn de buitenmuren die niet voldoende beschermd zijn tegen binnendringend grondwater. Dit heet zijwaartse infiltratie en komt vooral voor bij muren die in contact staan met aarde aan de buitenkant.

Bij zware regenval stijgt het grondwaterpeil. Als je keldermuren of -vloer niet bestand zijn tegen dit water, zal het grondwater je kelder binnenlopen.

Daarnaast kunnen er ook condensatieproblemen optreden door een slechte ventilatie van de kelder. Zeker als je was- en droogmachine in de kelder zijn opgesteld, kan dit voorkomen. Omdat een kelder meestal niet verlucht kan worden door een openstaand raam of een openstaande deur, is er een andere manier van ventilatie nodig om zo de vochtige lucht af te voeren.​​​​​​​

Een kelder die te maken krijgt met vochtproblemen raakt beschadigd. Zowel de muren, het plafond als de vloer kunnen structurele schade oplopen aan het metselwerk.

content image

GEVOLGEN

content image

SCHIMMELS

Een veelvoorkomend gevolg is de vorming van schimmels. Deze schimmelplekken zullen zich continue verspreiden en een muffe geur veroorzaken.

content image

HOUTROT

Houtrot wordt veroorzaakt door binnendringend vocht. Je kan dit niet oplossen door een nieuwe verflaag aan te brengen; zonder ingrijpen gaat het rotten gewoon door. 

content image

SCHADE AAN SPULLEN

Als er vocht en/of water aanwezig is in je kelder, zullen je opgeslagen spullen uiteraard beschadigd worden. Er kunnen zich zelf schimmels vormen op je spullen. Let hierbij vooral op met boeken, papier en andere fragiele materialen. 

OPLOSSINGEN

De belangrijkste stap in het behandelen van vocht in de kelder is deze waterdicht maken. Dit kan op verschillende manieren.

KELDERBEKUIPING OF KELDERDICHTING

Wanneer het grondwater via de wanden en de vloer infiltreert wordt de kelder voorzien van verschillende verstevigende dichtingslagen en cementlagen. Dit kan door een waterafstotende cementlaag aan te brengen op de muren van de kelder. Dit gebeurt op de ruwe, natte muur.

Als eerste krijgt de muur een of meerdere fixeerlagen. Daarna wordt de muur verstevigd met cement en krijgt hij een waterdichte cementlaag als afwerking.

Op de plekken waar de vloer de grond raakt, de kimnaad, wordt nog een extra versteviging aangebracht, aangezien dit vaak het zwakke punt is. Na deze behandeling kan het grondwater niet langer via de wand of de vloer binnendringen in de kelder.

KELDERDRAINAGE

Als de druk van het grondwater te groot is, is het onmogelijk om de kelder aan de binnenzijde effectief te behandelen. In dat geval wordt drainage toegepast. Bij kelderdrainage worden de wanden en de vloer van uw kelder voorzien  van een speciale noppenfolie en drainagewand die binnentredend vocht continu afvoeren naar een verzamelput die is aangesloten op een afvoerkanaal. Vervolgens wordt een verstevigende laag aangebracht.

MUURINJECTIE

Indien er sprake is van opstijgend vocht wordt een muurinjectie toegepast. Bij deze behandeling worden er kleine gaatjes in de muur geboord waarna deze met een waterafstotende vloeistof worden gevuld. Dit zorgt er dus voor dat het grondvocht niet meer door de muren wordt opgenomen.

content image

de muur wordt verstevigd met een waterdichte cementlaag

Klaar om je vochtprobleem aan te pakken?

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/cpanel/ea-php56/root/usr/lib64/php/modules/imagick.so' - libMagickWand.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: