SCHIMMELS & ZWAMMEN


SCHIMMELS

Op vochtige plekken kunnen zich schimmels ontwikkelen. Ze hechten zich aan ruwe oppervlakken met kleine luchtopeningen. De sporen die de schimmels verspreiden zijn ongezond voor ons lichaam. Schimmels kunnen irritaties opwekken en allergische reacties teweegbrengen. 

De meeste voorkomende schimmel in de woning zijn zwarte schimmels. Deze is te herkennen aan de zwarte stippen/puntjes die zichtbaar worden op de muren. Zwarte schimmel produceert mycotoxinen, schimmelgif dat schadelijk is bij het inademen. Luchtwegen raken daardoor geïrriteerd en kunnen astmatische reacties uitlokken. Daarnaast komt ook witte schimmel voor in huis.

Schimmels en bacteriën die groeien op een vochtige ondergrond veroorzaken bovendien vaak een muffe geur in huis. Deze is erg sterk en trekt voornamelijk in textiel. Ook kleding die is opgeslagen in vochtige ruimtes zal de muffe geur snel absorberen. 


ZWAMMEN

Naast schimmels kunnen er zich ook zwammen ontwikkelen op vochtige en slecht verluchte plaatsen in de woning. Hoewel zijn aanwezigheid soms erg lastig te herkennen is voor wie geen expert is, komt de huiszwam vaak voor. De huiszwam is te herkennen aan de roestbruine kleur met witte rand en heeft weinig tot geen voedsel, licht, water of lucht nodig om zich te verspreiden. Hij haalt ijzer en calcium uit het pleister- en metselwerk of voedt zich met het hout waar het op groeit.

Wanneer huiszwam in je woning te vinden is, zal die vooral schade toebrengen aan houten constructies. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de stabiliteit van je huis. 

LAST VAN SCHIMMELS EN ZWAMMEN DOOR VOCHT?

Laat je vochtprobleem bestrijden.

BEHANDELING

De meest efficiënte manier om schimmels te verwijderen is door een reinigingsmiddel te gebruiken dat speciaal voor schimmels bedoeld is. Zorg echter voor voldoende ventilatie tijdens het gebruik van deze reinigingsmiddelen, want de dampen die vrijkomen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Gaat het echter om meer dan een paar vlekjes, doe dan beroep op een professioneel bedrijf om alle schimmel op een correcte manier te verwijderen.

Ook in geval van zwammen is aangewezen om zo snel mogelijk een expert te contacteren. De expert zal ervoor zorgen dat de sporen zich niet gaan verspreiden bij het verwijderen van de zwam met speciaal zwamdodend middel.

Hiervoor wordt het aangetaste metsel- en houtwerk verwijderd, alsook de zones rond de aangetaste materialen. Hou er dus rekening mee dat de verwijderde onderdelen (hout, metselwerk,…) zullen moeten vernieuwd worden.

content image

de schimmel wordt verwijderd met een speciaal reinigingsmiddel

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/cpanel/ea-php56/root/usr/lib64/php/modules/imagick.so' - libMagickWand.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: