OPSTIJGEND VOCHT


​​​​​​​HOE HERKENNEN

Opstijgend vocht wordt ook wel eens 'optrekkend vocht' genoemd. Het is een van de meest voorkomende vochtproblemen in België. Het is grondvocht dat geabsorbeerd wordt door de stenen in de muur. De muur fungeert hierbij als een spons die continu water blijft opnemen. Opstijgend vocht zorgt voor heel wat schade in je woning! 

Vooral oudere woningen krijgen te maken met dit type vochtprobleem. Deze hebben geen massieve spouwmuur en vaak ontbreekt een goed werkend waterkeringssysteem, dat ervoor moet zorgen dat water van buitenaf afgeweerd wordt. 

Als zowel je muur als je vloer nat zijn, zal dit niet door opstijgend vocht komen. Opstijgend vocht begint wel steeds aan de onderzijde van de muur.

JOUW OPSTIJGEND VOCHT BESTRIJDEN?​​​​​​​

OORZAKEN

De meest voorkomende oorzaak van opstijgend vocht is een oude of ontbrekende waterkering. Een waterkeringssysteem in de woning is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die waterpas op de snelbouwstenen wordt geplaatst. Deze laag zorgt ervoor dat grondvocht niet in het metselwerk trekt. Woningen gebouwd voor 1980 bevatten vaak geen waterkering.

Wanneer opstijgend vocht niet veroorzaakt wordt door het ontbreken van een waterkeringssysteem, zijn er nog enkele andere mogelijke oorzaken, zoals een foutieve afwerking van de muur. Pleisterwerk dat onder de vloerpas komt (overbruggingen genoemd) , maar ook bijvoorbeeld overschilderde plinten van natuursteen of cement, nemen het ademend vermogen van de muur weg. Hierdoor kan de muur niet meer op een natuurlijke manier drogen.

Wanneer je last hebt van opstijgend vocht, zullen hygroscopische zouten zich vastzetten in je muur. Deze zouten, ook wel muurzouten genoemd, komen van nature in de bodem voor. Ze zijn hygroscopisch van aard wat wil zeggen dat ze vocht aantrekken. Ze zullen er met andere woorden voor zorgen dat er nog meer vocht wordt opgetrokken uit de bodem, waardoor het probleem steeds erger wordt.

content image

waterkeringssysteem in nieuwbouwwoning

GEVOLGEN

content image

SCHIMMEL

Een veelvoorkomend probleem bij opstijgend vocht is de aanwezigheid van schimmels in huis. De vochtige vlekken op de muren zijn een ideale broeiplaats voor de schimmels.

content image

SCHADE AAN PLEISTERWERK

Zijn je muren geschilderd, dan is de kans groot dat je vochtig en beschadigd pleisterwerk zal opmerken door belletjes onder ve vervlaag op de muur.

content image

LOSKOMEND BEHANGPAPIER

Door de vochtige muren zal je behangpapier zijn hechting verliezen. Loskomend behangpapier gaat vaak gepaard met schimmels; die vaak te vinden zijn op de achterkant van het papier.

OPLOSSINGEN

MUURINJECTIES - CHEMISCHE WATERKERING

Wanneer de muur structureel schade heeft opgelopen door vochtproblemen, moet hij hersteld en opnieuw verstevigd worden. De eerste stap hiervoor is zorgen dat de vochtproblemen geen kans meer krijgen, door de muur waterafstotend te maken.

Bij deze behandeling wordt er een reeks gaten net boven de vloerpas geboord. Daarna worden de gaten opgevuld met een speciale vloeistof die bestaat uit silanen en siloxanen. Deze chemische stoffen zorgen ervoor dat er binnen in de muur een barrière wordt gevormd tegen opstijgend vocht.

Na het injecteren van de muren kan de schade veroorzaakt door het vochtprobleem opgelost worden.

ONDERKAPPEN - FYSIEKE WATERKERING

Wie liever geen chemische stoffen gebruikt, kan kiezen voor eenzelfde soort waterkering als bij nieuwbouw, met dat verschil dat de bestaande muur niet verder bovenop de vochtwerende folie wordt gebouwd, maar in de bestaande muur wordt aangebracht. Er wordt een horizontale zaagsnede in de muur gemaakt, waarna de folie met een speciale mortel in de snede wordt ingevoerd.

DRAINAGE

Drainage wordt uitgevoerd wanneer de grond die tegen de buitenmuur aan ligt zeer vochtig is. In de grond wordt een smalle gleuf gegraven waar een geperforeerde buis in wordt geplaatst. Onder de buis wordt een licht hellend grindbed voorzien. Vervolgens worden alle buizen aangesloten op een lager gelegen verzamelpunt.

ZOUTSCHERM

Indien het opstijgend vocht wordt veroorzaakt door te laag geplaatst pleisterwerk, dient dit te worden afgekapt. Als er dan ook nog eens hygroscopische zouten aanwezig zijn, moeten deze worden behandeld door middel van een zoutscherm.

content image

injecteren van een muur met vochtproblemen

Klaar om je vochtprobleem aan te pakken?

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/cpanel/ea-php56/root/usr/lib64/php/modules/imagick.so' - libMagickWand.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: