DOORSLAAND VOCHT


​​​​​​​HOE HERKENNEN

Doorslaand vocht of regendoorslag is vocht dat via de buitenste muur binnendringt naar de spouw en vervolgens verder binnenkomt via de binnenmuren van een woning. Dit vochtprobleem komt vooral voor bij poreuze (met kleine gaatjes) of beschadigde buitenmuren. Vooral bij gevels die veel regenbelasting hebben, komt dit probleem voor. 

Bij doorslaand vocht zitten de vochtplekker vaak wat hoger op de muur. Als je op onregelmatige plaatsen op je muur vochtvlekken ontdekt, heb je waarschijnlijk te maken met doorslaand vocht.

Doorslaand vocht vormt hoofdzakelijk in de winter problemen. Het vocht in de muren bevriest dan en er ontstaan barsten door het uitzetten van het water dat nog in de muur aanwezig is. 

JOUW DOORSLAAND VOCHT BESTRIJDEN?

OORZAKEN

Doorslaand vocht kan veroorzaakt worden door verschillende zaken. Normaal zal een buitenmuur amper regenwater opnemen, maar het kan zijn dat deze door de jaren heen poreus wordt, waardoor hij wel vocht ten gevolge van regen opneemt. 

Ook wanneer je buitengevel beschadigd is, door bijvoorbeeld scheuren of barsten, kan regenwater naar binnen sijpelen waardoor vochtproblemen onstaan. Wanneer je buitenmuur van in het begin niet correct werd afgewerkt door foutieve verf of bepleistering te gebruiken, zal dit ook vochtproblemen opleveren. 

Daarnaast kunnen ook lekkages, doorhangende dakgoten en spleten tussen het kozijn en de gevel vochtproblemen veroorzaken.

GEVOLGEN

content image

NATTE EN BESCHADIGDE MUREN

Doorslaand vocht zal leiden tot beschadiging van de buitengevel,  maar ook binnenshuis richt het schade aan, zoals verzakt metselwerk, afbrokkelende pleisterlagen en rotte houtconstructies.

content image

SCHIMMELS

Ook schimmels zijn een gevolg van doorslaand vocht. Schimmels verspreiden sporen die schadelijk zijn voor de gezondheid en leiden tot allerlei allergische klachten.

content image

HOGERE ENERGIEREKENING

Vocht in muren beschadigt het isolatiemateriaal, met als gevolg dat er veel meer warmte uit jouw huis ontsnapt. Verder is het ook veel moeilijker om vochtige lucht te verwarmen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat jouw energiefactuur zal stijgen.

OPLOSSINGEN

GEVELIMPREGNATIE OF HYDROFUGE

Bij hydrofuge wordt de muur eerst gereinigd en worden alle scheuren en andere beschadigingen hersteld. Daarna wordt de gevel geïmpregneerd met een waterafstotend middel, waardoor poreuze stenen en voegen weerbaar worden tegen externe invloeden. Het grote voordeel van hydrofuge is dat de gevel kan blijven ademen en dus altijd goed kan drogen. Ook wordt het uiterlijke aspect van de gevel niet aangetast.

content image

een waterafstotend middel wordt op de gevel aangebracht

Klaar om je vochtprobleem aan te pakken?

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/cpanel/ea-php56/root/usr/lib64/php/modules/imagick.so' - libMagickWand.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: