CONDENSATIE


HOE HERKENNEN

​​​Vocht in huis komt niet altijd van buitenaf. Soms zijn interne factoren de oorzaak , zoals slecht geventileerde badkamers, waarbij na een douchebeurt de kamer (te lang) vochtig blijft.

Condensatie ontstaat wanneer warme, vochtige lucht afkoelt tegen een koeler oppervlak. De waterdamp in de lucht slaat neer als condensatievocht, wat resulteert in waterdruppels aan het plafond of tegen de muur. 

Condensatie doet zich vaak voor in ruimtes die niet goed geventileerd zijn. Hierdoor krijgt vocht veel meer kans om zich te ontwikkelen.

JOUW PROBLEMEN MET CONDENSATIE BESTRIJDEN?

OORZAKEN

Condensatie wordt voornamelijk veroorzaakt door een gebrekkige ventilatie in natte ruimtes, zoals je badkamer.

Koudebruggen kunnen eveneens de aanleiding van condensatie zijn. Dit zijn zwakke schakels in de buitenschil van de woning (gevel, dak of vloer). Het verschijnsel komt voor op plaatsen waar de thermische isolatie niet doorloopt of waar de vloerplaten niet op elkaar aansluiten.

Ook wij produceren als mens heel wat condens. De lucht die we uitademen is namelijk warm en bevat een zekere hoeveelheid vocht. Een gezin van vier personen produceert per dag gemiddeld 10 - 15 liter condensatievocht per dag. Deels door het ademen en het zweten, maar ook door douchen, koken, dweilen, ...

content image

een door condens aangeslagen raam duidt op een ventilatieprobleem

GEVOLGEN

content image

SCHIMMELS

Een gevolg van condensatie is schimmelvorming. Deze zullen niet altijd even zichtbaar zijn maar zijn desalniettemin schadelijk voor je gezondheid, zéker in vochtige ruimtes.

content image

SCHADE AAN PLEISTERWERK

Je verf- en pleisterwerk kan loslaten wanneer je met condensatievocht te kampen hebt. Vooral pleisterwerk is erg gevoelig voor condensatie.

content image

LOSKOMEND BEHANGPAPIER

Ook je behangpapier is erg gevoelig voor indringing van vocht. Hierdoor kan dit zijn hechting aan de muur verliezen.

OPLOSSINGEN

Om condensatieproblemen te voorkomen is er in principe slechts één oplossing: de hoeveelheid vocht in de woning beperken. Dit kan enerzijds door beter te ventileren en anderzijds door minder vocht te produceren. Vaak kan je aan dat laatste niet zoveel veranderen, dus probeer je best beter te ventileren. 

VENTILEREN

Wie wil ventileren kan best een professioneel ventilatiesysteem in de woning te plaatsen. Dit is vaak de enige oplossing voor jouw vochtprobleem en brengt het minste energieverlies met zich mee. 

Let op: de meest gebruikte manier om te ventileren in België is het openzetten van de ramen, want op deze manier komt er koude lucht naar binnen. Tijdens de winter worden de ramen vaak te weinig opengezet waardoor de vochtige lucht niet meer naar buiten kan.

content image

een professioneel ventilatiesysteem in de keuken om vocht tegen te gaan

Klaar om je vochtprobleem aan te pakken?

arrow down

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/cpanel/ea-php56/root/usr/lib64/php/modules/imagick.so' - libMagickWand.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: